Tips

1. Maak gebruik van ons theorieboek

Je theorieboek kun je aanvragen bij je rijinstructeur. Je kunt hem ook direct mee bestellen bij je examenpakket. Verder kun je op onze site verschillende onderwerpen doornemen om te oefenen.

2. Begin op tijd met leren

Het lijkt een open deur, maar toch willen we je adviseren om echt op tijd van te voren te beginnen met leren. De hoeveelheid stof wordt nogal eens onderschat door leerlingen en dan kan het pittige theorie-examen tegenvallen. Het gaat immers ook om de details en het zou zonde zijn als je nog geen praktijk examen kunt doen omdat je het theorie examen nog niet gehaald hebt.

3. Oefen op een speelse manier met de stof

Je hoeft niet constant in de boeken of achter je computer met de stof aan de gang te gaan. Wissel het studeren af met naar buiten gaan. Als je de deur uit gaat, kom je direct in aanraking met verschillende verkeersborden en verkeerssituaties. Bedenk wat al die borden betekenen. En wie heeft er volgens jou voorrang op die rotonde bij jou in de buurt? Door zulke praktische vragen te stellen of rond te fietsen leer je sneller.

4. Leer van je fouten

Zorg er voor dat je noteert welke onderdelen je extra moeilijk vindt of waarbij je veel juist nog fouten maakt. Herhaal deze onderwerpen vaak om ze onder de knie te krijgen. Probeer deze onderwerpen ook op een andere manier te leren. Vraag bijvoorbeeld of een famielid of een vriend jou over deze onderwerpen wil overhoren. 

5. Heb vertrouwen in jezelf

De spanning kan hoog oplopen op het moment van het examen. Zeker op een locatie zoals het CBR met wachtruimtes en veel mensen. Maar, als je alle voorgaande tips tot je hebt genomen en je er ook aan hebt gehouden: op tijd beginnen, oefenen, herhalen, dan is de laatste stap een kwestie van gewoon lekker gaan zitten én doen. Heb vertrouwen in jezelf. Je hebt alles doorgenomen en de stof zit in je hoofd. Als je ergens onzeker over ben, vertrouw dan op je intuïtie. Je kunt beter een gok wagen dan niets invullen, dan is het sowieso fout. Lees goed, maar je eerste ingeving is meestal de juiste.