Tips Praktijk Examen

Wil je gegarandeerd jouw rijbewijs halen? Volg deze 10 tips en je slaagt zeker voor je CBR-praktijkexamen auto! 

 

Tip 1: slaap minimaal 8 uur

 

Plan de avond voor je rijexamen helemaal niets (of weinig). Doe iets ontspannends. Kijk bijvoorbeeld een filmpje of ga lekker sporten. Probeer in de nacht voor je rijexamen minimaal acht uur te slapen. Zorg dat je helemaal uitgerust bent. Op die manier stap je topfit achter het stuur.


 

Tip 2: plan je rijexamen rond 10:00 uur

 

De ideale tijd om een rijexamen te hebben is rond 10:00 uur 's ochtends. Dit is na de spits, waardoor de kans groter is dat je slaagt. Hoezo? Tijdens de spits is het drukker op de weg en is de kans groter dat je een fout maakt, omdat er meer verkeer is om mee rekening te houden. Een ander voordeel aan een rijexamen om 10:00 uur is dat je niet de hele dag hoeft te stressen, want in de middag ben je lekker vrij. In het beste geval met je rijbewijs op zak natuurlijk. Ook is 10:00 uur het tijdstip waarop de mens het meest alert is.

 


 

Tip 3: eet een goed ontbijt

 

Heb je jouw rijexamen gepland om 10:00 uur? Helemaal goed. Het is nu belangrijk om uitgebreid te ontbijten. Kies voor een ontbijt met langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen. Op die manier krijgen jouw hersenen de perfecte brandstof! Denk bijvoorbeeld aan vers fruit, bruin brood, yoghurt met muesli of Brinta. 


 

Tip 4: plan een rijles voor je rijexamen

 

Na een lekker ontbijt is het tijd voor een rijles. Wij adviseren om vlak voor je rijexamen nog een (hopelijk laatste) rijles af te leggen. Waarom? Op die manier ben je 'warmgedraaid'. Je hebt even achter het stuur gezeten, dus de spanning is zo goed als verdwenen. Het slagingspercentage van kandidaten die voor hun rijexamen een rijles deden ligt over het algemeen ook hoger.


 

Tip 5: drink een kop koffie bij het CBR

 

Drink vlak voor je rijexamen een kopje koffie. De cafeïne geeft je tijdelijk een oppepper, waardoor je optimaal presteert tijdens het rijexamen. Wil je iets bij de koffie? Eet dan een banaan. Het is misschien geen logische combinatie, maar een banaan bevat veel kalium. Kalium helpt om je hartslag te normaliseren wanneer je gestrest bent.


 

Tip 6: kalmte kan je redden

 

Maak het rijexamen niet te groot in je hoofd. Je maakt gewoon een autorit, zoals je de afgelopen maanden al vaker hebt gedaan. Probeer kalm en rustig te blijven.

 

Tip 7: wees voorzichtig...

 

Tijdens het rijexamen moet je voorzichtig rijden. De examinator zal letten op hoe jij de spiegels gebruikt. Veiligheid is namelijk prioriteit één. Laat zien dat je de situatie onder controle hebt. Geef dus niet snel gas om nog even over het zebrapad te scheuren, maar neem de tijd om voetgangers over te laten steken. Kom je van rechts op een kruispunt? Dan ga je pas voor als je zeker weet dat alle andere weggebruikers je hebben gezien.

 


 

Tip 8: ...maar overdrijf het niet!

 

Wanneer je te defensief rijdt, kun je hierop afgerekend worden. Een goed voorbeeld van defensief rijden is onder de toegestande snelheid rijden. Op een 80-weg moet je tijdens je rijexamen gewoon 80 kilometer per uur rijden, niet lager dan 70. Let daar op. Een ander voorbeeld van defensief rijgedrag is dat je bij een rotonde te lang wacht. Pak gewoon je kans en voorkom dat het verkeer opstopt.


 

Tip 9: je mag fouten maken, realiseer je dat...

 

Slaat de motor af bij het eerste kruispunt of lukt een speciale verrichting niet in één keer? Geen enkel probleem. Je mag fouten maken tijdens je rijexamen! Denk niet bij de eerste fout: "Oh jee, nu ben ik de klos!" Deze manier van denken resulteert gegarandeerd in meer fouten. Blijf positief en optimistisch, dan komt het goed. Los de situatie goed op en rijd rustig verder.

 


 

Tip 10: ...maar vergeet je fouten niet!

 

Wanneer een examinator twijfelt over jou, dan kan het zijn dat je in het CBR-bureau een vraag wordt gesteld over een bepaalde situatie. Het gaat dan om twijfelgevallen, bijvoorbeeld dat je doorreed op een kruispunt, maar dat er op dat moment net iemand van rechts aan kwam rijden. Mogelijk vraagt de examinator dan iets als "Zag je bij het laatste kruispunt nog iets bijzonders?" Als je op dat moment antwoordt dat je de auto van rechts zeker zag, maar dat er nog tijd was om voor hem langs te rijden, dan verdien je jouw rijbewijs. De examinator vindt het belangrijk dat je de auto hebt gezien. Kortom, onthoud foutjes of bepaalde situaties, zodat je ze later kunt evalueren en - bij twijfel - toch kunt slagen.